Presentation

Yrkesresan ger Lerums nya medarbetare trygg start

Publicerad 31 januari 2018

Lena Nordvinter, Cecilia Wester och Madeleine Fälldin hos Lerums kommun. Foto: Peter Ringström
Lena Nordvinter, Cecilia Wester och Madeleine Fälldin hos Lerums kommun. Foto: Peter Ringström
– Yrkesresan har bidragit till att jag känner större trygghet i min nya yrkesroll, säger Cecilia Wester, utredare vid Socialtjänsten Lerum. Här erbjuds alla nya medarbetare Yrkesresan, en satsning på kompetens och stabilitet bland personal i den sociala barn- och ungdomsvården.

Lena Nordvinter, socionom och metodhandledare för barn och ungagruppen i Lerums kommun, har lång erfarenhet av arbete inom socialtjänsten. Sedan en tid tillbaka har hon ett uppdrag som utbildare inom Yrkesresan, en satsning inom Göteborgsregionen som syftar till att öka kompetens och stabilitet bland personal i den sociala barn- och ungdomsvården.
– Det finns ett glapp mellan socionomutbildning och arbetsliv som gör att det kan vara tufft att gå direkt från skolbänk ut i verkligheten. Yrkesresan är tänkt att fungera som en brygga mellan teori och praktik och utrusta nya medarbetare med redskap som gör att de snabbare finner sig tillrätta i sitt nya yrke.
Utbildningen leds av personer som liksom Lena har jobbat länge inom socialtjänsten.
– Vi älskar våra jobb och vill ge våra nya kollegor en bra start och trygghet i yrket så att de snabbare upptäcker vilket fantastiskt roligt jobb de har valt. Förutom ett basblock ingår även tematräffar och yrkesinriktad handledning där deltagarna kan utbyta erfarenheter med kollegor från andra socialtjänster i samma situation.

Tydlig satsning
Madeleine Fälldin, utredare inom barn och unga vid Socialtjänsten i Lerum, tycker att Yrkesresan gav henne precis det hon behövde, en bra skjuts in i yrkeslivet.
– Lerums kommun är ett utmärkt ställe att börja sin socionombana på. Verksamheten är lagom stor och jag har blivit mycket väl omhändertagen och tillåtits att utvecklas och växa in i yrkesrollen i min egen takt.
Cecilia Wester, även hon utredare inom barn och unga, nickar instämmande.
– Jag har fått en jättebra start tack vare såväl Yrkesresan som mycket stöd från kollegor samt en lyhörd chef som uppmuntrar sin personal att gå olika utbildningar. Här finns en tydlig satsning på att vi medarbetare ska trivas och få de resurser och verktyg vi behöver för att göra ett bra jobb.

Lerums kommun
Lerums kommuns har en vision om att bli Sveriges ledande miljökommun år 2025, hållbarhet, kreativitet och inflytande är viktiga ledord som genomsyrar kommunens arbete. I kommunens verksamheter arbetar cirka 3 000 medarbetare som tillsammans jobbar för att erbjuda god service och skapa välfärd för kommunens cirka 41 000 invånare.

Lerums kommun
Bagges torg, Brobacken 1
443 80 Lerum
Tel: 0302-52 10 00
www.lerum.se

www.lerum.se