Presentation

God samverkan i Eksjö kommun

Publicerad 1 februari 2017

Johanna Karlsson och Annasofia Westin. Foto: Mikael Fritzon
Johanna Karlsson och Annasofia Westin. Foto: Mikael Fritzon
Positivt arbetsklimat, högt personalinflytande och god samverkan mellan olika avdelningar. Biståndsenheten i Eksjö kommun får goda omdömen av Annasofia Westin, Johanna Karlsson och Camilla Sahlin.

Camilla Sahlin. Foto: Mikael Fritzon
Camilla Sahlin. Foto: Mikael Fritzon
Den sociala sektorn i Eksjö kommun består av olika enheter där biståndsenheten svarar för myndighetsutövning inom missbruk, barn och unga, försörjningsstöd, äldreomsorg samt personer med funktionsnedsättningar. Personalen på biståndsenheten vittnar om en välstrukturerad organisation där medarbetare trivs och utvecklas.
– Även om vi arbetar med olika delar finns en stor samverkan och stöttning mellan alla kollegor, vilket är viktigt eftersom en klient kan omfattas av olika typer av bistånd. Vi har gemensam placering och chef, vilket innebär korta beslutsvägar. Det är en styrka i just Eksjö kommun som jag värdesätter väldigt mycket, säger Annasofia Westin, socialsekreterare inom vuxen missbruk.
Annasofia bor i en annan kommun, men trivs så bra på sin arbetsplats att hon gärna pendlar till Eksjö.
– Kommunens flexavtal ger mycket frihet. Vi får eget ansvar att lägga upp vår tid, vilket är positivt för mig. Sen är Eksjö lätt att nå med bil, buss och tåg.

Bra arbetsklimat
Hennes kollega Johanna Karlsson gjorde sin praktik på biståndsenheten och har sedan dess varvat studier vid Hälso­högskolan i Jönköping med jobb som biståndshandläggare inom äldreomsorgen. Hon är tacksam över att få möjlighet att jobba på biståndsenheten samtidigt som hon avslutar sina studier.
– Det är utvecklande att jobba med äldreomsorg som även innefattar personer under 65 år. Jag träffar människor i olika åldrar med olika typer av funktionsnedsättning. När vi får svåra ärenden är det skönt att veta att det alltid finns hjälp och stöd inom enheten. Vi har ett bra arbetsklimat och god kommunikation.
Verksamheten för barn och unga har genomfört en omorganisation och sedan årsskiftet finns en utredningsgrupp och en placeringsgrupp. Utredaren Camilla Sahlin är nöjd över det inflytande som personalen har haft i omorganisationen.
– Alla i personalen har haft möjlighet att tycka till och komma med förslag, och den förändring som nu har skett är precis så som vi vill ha det. Varje grupp har en förste socialsekreterare, vilket ger ett bättre stöd till handläggaren. Enheten är en trygg och utvecklande miljö där allt finns under samma tak.

Eksjö kommun
• Eksjö är en unik trästad som bland annat rymmer lasarett, tingsrätt och regemente.
• Kommunen satsar på friskvård med bland annat gratis bad i simhallen för anställda.
• Biståndsenheten satsar på personalinflytande, god samverkan, handledning och utbildning för anställda.

Kontakt: Carina Andersson, myndighetschef Biståndsenheten
Tel: 0381-36628
E-post: carina.andersson1@eksjo.se
www.eksjo.se

www.eksjo.se