De kan komplettera och utveckla det sociala arbetet

Publicerad 11 september 2019
Text: Annika Wihlborg

Armin Fejzic, ansvarig för Dedicare Socionom och Mikael Håkansson, socionom och delägare i Kronan konsult.
Armin Fejzic, ansvarig för Dedicare Socionom och Mikael Håkansson, socionom och delägare i Kronan konsult.
Socionomkonsulter har traditionellt sett ofta använts för att fylla vakanser och avlasta vid arbetstoppar, men erfarna konsulter kan många gånger även stötta chefer, agera mentor och analysera socialtjänstens organisation och arbetssätt.

63 procent av socionomerna anser att socionomer från bemanningsföretag kan vara värdefulla för verksamheter inom socialt arbete.
– Jag tror att värdet i många fall kan ses ur flera olika synvinklar. En konsult tillför kompetens och fungerar som ett komplement till en befintlig arbetsgrupp där konsulten kan arbeta från ett mer nyanserat perspektiv. Jag tror även att värde kan tillföras till avdelningens arbetsmiljö, utifrån den psykiska arbetsbelastningen. Många av våra kunder arbetar med komplexa frågeställningar. Socialtjänsten uppskattar ofta att anlita konsulter för specifika ärenden där man inte vill belasta den egna arbetsgruppen, utan gärna ser en ny bedömning av en konsult, säger Armin Fejzic, ansvarig för Dedicare Socionom.

Detaljerad kravspecifikation
Han anser att verksamheter som anlitar socionomer från bemanningsföretag först behöver definiera vad man behöver, både kortsiktigt och långsiktigt. Därefter är det dags att omvandla sina önskemål till en detaljerad kravspecifikation.
– Många konsulter ger gärna feedback och framställer analyser av förbättringsområden inom en arbetsgrupp. De kan även effektivisera processer eller utveckla en verksamhet, säger Armin Fejzic.

Komplement
– Socionomkonsulter kan tillföra mycket värde till en organisation, men det är viktigt att organisationer som anlitar konsulter kontinuerligt arbetar med sin långsiktiga strategiska kompetensförsörjningsplan. Konsulter bör betraktas som ett komplement i det sociala arbetet, inte en permanent kompetensförsörjningslösning, säger Mikael Håkansson, socionom och delägare i Kronan konsult.
Majoriteten av socionomerna i Framtidens Karriär – Socionoms undersökning anser att socionomkonsulter kan vara värdefulla för att hantera arbetsmängden vid för hög arbetsbelastning, vid vakanser för att kunna hantera ärenden i tid, i samband med särskilda utredningar och för att tillföra kompetens och erfarenhet till arbetsgruppen.

Värdefullt utifrånperspektiv
– Socionomkonsulter kan nyttjas till så mycket mer än att enbart bemanna socialtjänstens utredningsarbete. De har ofta en gedigen erfarenhetsbas och kommer med ett utifrånperspektiv som bland annat kan användas till att bistå i organiseringen av det sociala arbetet. De kan ofta även vara till hjälp vid rekrytering och genomföra analyser av arbetssätt och organisationsstruktur. Socionomkonsulter kan också fungera som mentor för nyutexaminerade och nyanställda och som bollplank för chefer, säger Mikael Håkansson.

Kan socionomer från bemannings- och konsultföretag vara värdefulla för verksamheter inom socialt arbete?
På vilka sätt kan socionomer från bemanningsföretag vara värdefulla för verksamheter inom socialt arbete? Ange gärna flera.

1. Vid för hög arbetsbelastning, för att hantera arbetsmängden
2. Vid vakanser, för att kunna hantera ärenden i tid
3. Vid särskilda utredningar
4. För att tillföra kompetens och erfarenhet till arbetsgruppen
5. Vid sjukdomar
6. För att få specialistkompetens
7. För att med kort varsel få en interimschef
8. Annat
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts mot ett slumpmässigt urval av socionomer i Sverige 21–23 augusti 2019. Över 600 socionomer har svarat.