Råd till riksdagen ett år efter valet

Publicerad 11 september 2019
Text: Marianne Sjöberg

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tillsätt mer resurser, i första hand för att ge stöd till barn och unga. Arbeta förebyggande för att minska den psykiska ohälsan, reformera lagstiftningen och förbättra arbetsvillkoren. Det är några av socionomernas råd till riksdagen ett år efter valet.

”Det har gått cirka 1 år sedan riksdagsvalet. Vilket/vilka beslut angående socialt arbete anser du att riksdagen måste fatta det kommande året?” Nedan redovisas socionomernas svar på den frågan.

Satsa på förebyggande insatser
Förebyggande insatser på ett tidigt stadium är en förutsättning för att förhindra psykisk ohälsa bland barn och unga. En fungerande skolgång är den mest preventiva insatsen. Man föreslår undervisning i att hantera psykisk ohälsa, konflikter, stress och hur vi bemöter varandra på ett positivt sätt i skolan – livskunskap. Man menar också att barn ska få mer rättigheter som skyddar dem mot föräldrarnas bestämmanderätt i frågor som rör dem. En väg kan vara föräldrautbildning som anordnas i kommunen.
Resurser ska också ökas på andra områden. I första hand måste kommunerna få tillräckligt med resurser för att upprätthålla rättssäkerhet och leva upp till den lagstiftning som finns idag. Pengar kan även komma från andra håll, exempelvis att låta spelbolagen stå för de kostnader som spelmissbruk orsakar. Man menar också att det behövs satsas på socialt arbete på samhälls­nivå. ”Socionomer behövs vid övergripande samhällsplanering.”

Bättre arbetsvillkor
Lönesättning, arbetsbelastning och yrkets status måste förbättras så att inte så många slutar och socialtjänsten tappar värdefull erfarenhet. Det bör också göras en översyn för att minska byråkrati och förenkla kraven på dokumentation så att insatserna kommer snabbare till den enskilda individen.
Bostäder och arbete är viktiga för den psykiska hälsan. Skapa möjlighet för fler alternativa arbetsplatser, exempelvis föreningsinitiativ. ”Det är viktigt att vara behövd och att bidra.” Satsa på att bygga bostäder som är möjliga att hyra för ungdomar, lågavlönade och pensionärer som inte har råd med höga hyror.

Se över lagstiftningen
Lagstiftningen behöver ändras så att den är bättre anpassad till dagens samhälle. Man bör se över hur lag gällande svårt och långvarigt sjuka efterföljs hos Försäkringskassan. Många hamnar i en svår ekonomisk situation. Det behövs också klarare regler kring flyktingar och asylsökande.

Råd till riksdagen ett år efter valet
1. Mer resurser till förebyggande arbete
2. Satsa på barn och unga
3. Motarbeta psykisk ohälsa
4. Arbetsmiljö för socionomer
5. Se över lagstiftningen
6. Arbete och bostäder för alla
7. Migration
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts mot ett slumpmässigt urval av socionomer i Sverige 21–23 augusti 2019. Över 600 socionomer har svarat.