Råd från 90-åriga Sara

90-åriga socionomen Sara: ”Ta vara på det mänskliga mötet”

Publicerad 17 december 2024
Text: Adrianna Pavlica Foto: Privat
Sara Bratt är idag 90 år och tog sin socionomexamen 1958.
Sara Bratt är idag 90 år och tog sin socionomexamen 1958.

Sara Bratt, 90 år, tog sin socionomexamen 1958. Hon delar med sig av sina råd till andra i yrket.
– Att ta vara på det mänskliga mötet är det allra viktigaste, säger hon.

Det var 1958 som Sara Bratt, idag 90 år gammal, tog sin socionomexamen. Fram till 1990-talet, då hon gick i pension, arbetade hon bland annat inom skolan som studievägledare och senare med vuxna som ville in på arbetsmarknaden. Den stora passionen är barn.
– Det är sorgligt att se att många barns livssituation alltjämnt är svår. Även om man arbetar med vuxna så är man indirekt inne på barn också, och det är viktigt att tänka på, säger Sara Bratt.

”Skolan har en kolossalt viktig roll, så också socionomer som arbetar i den.”

Högre status på 60-talet
Hon är orolig över att så många barn har det fortsatt tufft i skolmiljön.
– Jag kan inte förstå att man inte kämpar lite hårdare för att ta vara på alla forskningsrön så att fler barn får en bra skolsituation. Jag önskar att skolan blev en härlig fristad för barnen, att de blev uppskattade och uppmärksammade för sina styrkor. Skolan har en kolossalt viktig roll, så också socionomer som arbetar i den.
Hur var synen på socionomyrket 1958?
– Den var bra, man blev respekterad som socionom. Jag har en känsla av att när jag började så hade socionomer en lite högre status än när jag gick i pension, jag fick mer respekt på 1960-talet än på 1990-talet. Det fanns mer kritik och debatt i slutet av min yrkeskarriär.

Ödmjukhet viktig
För att bli en bra socionom anser Sara Bratt att man måste lära sig att hantera samtal på ett bra sätt.
– Att ta vara på det mänskliga mötet är det allra viktigaste, att man når varandra i ett samtal. Och att det blir ett givande och tagande under det här samtalet. Att man som socionom blir inspirerad av vad den man talar med säger, vilket kan leda till nya tankar och idéer. Man måste vara öppen för vad andra har att säga.
Sara Bratt betonar att socionomer ska ha ett genuint intresse för personer de möter.
– Jag tror att man vinner mycket på att vara lyhörd och ödmjuk. Det finns så mycket man inte kan vara tvärsäker på, säger hon.