Ekonomiskt bistånd under förändring

Publicerad 29 januari 2019
Text: Annika Wihlborg

Hugo Stranz, docent på Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.
Hugo Stranz, docent på Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.
Socionomers arbete med ekonomiskt bistånd är under stark förändring. En förändrad samhällsstruktur innebär att det som ursprungligen var tänkt som en tillfällig försörjning istället har utvecklats till ett långsiktigt ekonomiskt stöd för en allt större grupp människor.

Det medför nya utmaningar för socialarbetare som arbetar med ekonomiskt bistånd.
– I dagsläget står många människor utanför arbetsmarknaden och är inte heller berättigade till ersättning från socialförsäkringssystemet. Ekonomiskt bistånd är ju i huvudsak tänkt som ett kortvarigt stöd för individer som exempelvis befinner sig mellan arbeten. Ungefär en tredjedel av samtliga hushåll som tar emot ekonomiskt bistånd tar emot det under en längre tid, minst tio månader av ett kalenderår, säger Hugo Stranz, docent på Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

Ska hanteras av socionomer
Han anser att det i dagsläget är viktigare än någonsin att det ekonomiska biståndet hanteras av socionomutbildad personal, inte minst eftersom de problembilder man ställs inför i mötet med klienten ofta är mer komplexa än tidigare.
– Många associerar ekonomiskt bistånd med att hantera pengar, men biståndet bör snarare betraktas som ett verktyg. Tonvikten ligger istället på kvalificerat socialt arbete. En individ eller en familj som söker sig till social­tjänsten för att ansöka om ekonomiskt bistånd har ofta underliggande problem som behöver synliggöras och hanteras. Socialsekreterare som arbetar med ekonomiskt bistånd fungerar därför ofta som spindeln i nätet, de skannar av eventuella sociala problem och remitterar ofta vidare till kollegor eller andra aktörer, säger Hugo Stranz.

Komplext och kvalificerat
Att arbeta med ekonomiskt bistånd är ett brett och avancerat arbete. Det är vanligt att nyutexaminerade socionomer arbetar inom detta område.
– Det är en bra ingång till det sociala arbetet, men det är samtidigt viktigt att även erfarna socialarbetare ägnar sig åt ekonomiskt bistånd. Man bör inte underskatta hur komplext det här området kan vara, det är definitivt ett område som är lika kvalificerat som andra delar av socialtjänsten. Ju fler individer som fastnar i ekonomiskt bistånd för att klara sin försörjning, desto större är risken att befolkningen skiktas på olika sätt, där i slutändan olika grupper kan komma att ställas mot varandra, säger Hugo Stranz.