Volontärarbete utomlands stärkte arbetet hemma

Publicerad 11 september 2018
Text: Adrianna Pavlica

Socionomen och skolkuratorn Clara Gustafsson åkte iväg med Socionomer utan gränser. Här på plats i Grekland.
Socionomen och skolkuratorn Clara Gustafsson åkte iväg med Socionomer utan gränser. Här på plats i Grekland.
Skolkuratorn Clara Gustafsson åkte till Grekland med Socionomer utan gränser och jobbade på ett boende för ensamkommande flyktingpojkar.
– Det är ju dessa ungdomar jag möter i mitt arbete här hemma.

Clara Gustafsson är socionom och arbetar som skolkurator på en gymnasieskola i Jönköping och har bland annat hand om språkintroduktions­programmet. Hon hade länge drömt om att arbeta för Socionomer utan gränser när tajmningen i livet tillät en period utomlands.
– Jag hade tagit emot så otroligt många ensamkommande personer som flytt från Afghanistan och Syrien och som hade mellanlandat i Grekland, så jag kände att det var dit jag ville.
Clara Gustafsson pratade med sina chefer om idén och gjorde en ansökan till förvaltningen. Eftersom hon skulle ha nytta av utlandsvistelsen i sitt arbete hemma behövde hon inte ta tjänstledigt utan fick behålla sin lön, men bekostade resan själv.
– Det var ett fantastiskt bra upplägg, säger Clara Gustafsson.

Arbete på gruppnivå
I Grekland arbetade hon i Aten på ett boende för flyktingpojkar.
– Personalen på boendet hade egentligen ingen kontakt med pojkarna. De hade sitt personalrum och var med vid måltiderna, men annars var pojkarna väldigt mycket för sig själva.
När Clara Gustafsson kom till boendet fick hon agera allt från språklärare till socialt stöd.
– Vi pratade, skrattade, grät, lekte och spelade charader, både lek och allvar. När pojkarna började känna sig trygga med mig och min kollega kom det psykosociala. De berättade om hur de mådde, att de saknade och kände oro för släkt och vänner i hemlandet. Då kunde vi komma med tips på hur man kan må bättre och arbeta med frågorna på gruppnivå.

”Snuddat vid deras vägar”
Genom sin vistelse på boendet har Clara Gustafsson fått en ännu större förståelse för ungdomarna hon möter.
– Nu när de berättar om sin resa hit så har jag snuddat vid en av deras vägar. Självklart kan jag inte full ut förstå vad de har varit med om, men att ha varit på plats gör att man kan komma närmare i samtalet.
Clara Gustafsson hoppas på att kunna jobba utomlands igen.
– Nu är jag beredd att möta människor i ännu större kris, och utnyttja min kompetens som socionom ännu mer än jag gjorde på den här resan. Det är väldigt bra att ge sig ut och möta nya perspektiv och tankar.