Presentation

Starkt fokus på socionomer i Borås

Publicerad 31 januari 2018

Dag Forsström och Anna-Lena Sellergren hos Borås stad. Foto: Ulf Ekström
Dag Forsström och Anna-Lena Sellergren hos Borås stad. Foto: Ulf Ekström
Vill du ha en karriär där du som socionom uppskattas och kan utvecklas i en stöttande miljö?
I Borås stad arbetar man strukturerat och fokuserat för att göra kommunen till en arbetsplats där socialsekreterare trivs och stannar kvar.

Under hösten 2017 har en handlingsplan tagits fram för att göra Borås stad till en ännu attraktivare arbetsplats för socialsekreterare på arbetslivsförvaltningen och individ- och familjeomsorgsförvaltningen. Handlingsplanen täcker allt från rekrytering till kompetensutveckling, arbetsvillkor och löner. Arbetsgruppen som har utarbetat handlingsplanen har varit brett sammansatt, med kommunens biträdande förhandlingschef, förvaltningscheferna för arbetslivsförvaltningen respektive individ- och omsorgsförvaltningen, fackliga representanter samt organisationsutredaren från stadsledningskansliet.
– Det ger handlingsplanen dignitet och en stark förankring i kommunens övergripande arbete och budget. Förbättringarna kommer att märkas både på kortare och längre sikt, säger Dag Forsström, förvaltningschef på arbetslivsförvaltningen.

Flera åtgärder
Handlingsplanen omfattar en rad åtgärder för att socialsekreterare ska stärkas i sin yrkesroll och vilja satsa på en karriär i Borås. Mentorstillägg, högre lön för anställda som arbetar med myndighetsutövning av barn och unga, erfarenhetssatsning, förbättrad fysisk arbetsmiljö, administrativt och digitalt stöd, chefs- och ledarskapsutbildning, möjlighet till specialistkompetens och att studera på deltid med bibehållen lön är några av punkterna.
– Varje förvaltning arbetar på egna kompetensplaner för att möta behoven nu och mer långsiktigt, berättar Anna-Lena Sellergren, förvaltningschef på individ- och familjeomsorgsförvaltningen.
Även tidigare har en rad satsningar gjorts på socionomer i Borås stad och dessa har gett resultat. Studenter upplever att de bli väl mottagna och ser Borås som en intressant arbetsgivare. Flera äldre socionomer väljer att stanna kvar efter 65 och mentors- och introduktionsprogram får höga betyg, berättar Anna-Lena och Dag.
– Vi har ordning och reda på våra förvaltningar och de upplevs som trygga och välstrukturerade arbetsplatser. Framöver ser vi att vi kommer att erbjuda ännu större möjligheter till spännande och utvecklande karriärvägar.

Borås stad
Borås är den näst största staden i folktäta Västra Götalandsregionen, med 1,5 miljoner människor boende inom en 10-milsradie. Med mer än 110 000 invånare är Borås landets trettonde största kommun. Borås är ett centrum för textil, design och handel och har ett rikt kulturliv och närhet till naturen.
www.boras.se

www.boras.se