Mariell arbetar med ekonomiskt bistånd

Publicerad 1 februari 2017
Text: Annika Wihlborg

Mariell Ekholm arbetar med ekonomiskt bistånd i Bräcke kommun.
Mariell Ekholm arbetar med ekonomiskt bistånd i Bräcke kommun.
Att arbeta med ekonomiskt bistånd på en socialförvaltning är ett socialt arbete som handlar om så mycket mer än att enbart betala ut pengar till de medborgare som behöver försörjningsstöd. Att stötta klienterna i deras strävan att så småningom bli självförsörjande är också en viktig uppgift.

– Jag trivs med att arbeta med ekonomiskt bistånd eftersom det inte innebär några längre handläggningstider eller långdragna ärenden. Efter att ha provat på olika arbetsområden inom socialtjänsten så kände jag att ekonomiskt bistånd är ett bra område för mig som fortfarande är relativt ny som socionom, säger Mariell Ekholm, som började arbeta på socialförvaltningen i Ragunda kommun direkt efter socionomexamen 2013. Där fick hon prova på att arbeta i flera av socialförvaltningens verksamheter, bland annat barn och familj och ekonomiskt bistånd. I ett och ett halvt år har hon nu arbetat med ekonomiskt bistånd på heltid i Bräcke kommun.

Självständigt arbete med klienten
Mariell Ekholm fastnade för just ekonomiskt bistånd eftersom det ger henne en möjlighet att arbeta självständigt med att handlägga de klienter hon ansvarar för. Hon träffar alla sina klienter en gång i månaden, vilket inkluderar alltifrån unga vuxna till pensionärer.
– Min arbetsdag inleds med en timmes telefontid på morgonen. Därefter har jag ofta två eller tre klientbesök inbokade per dag. Jag lägger också relativt mycket tid på administration, vilket jag trivs med. I samråd med klienten skriver jag genomförandeplaner som ska hjälpa dem att bli självförsörjande. Jag lägger också en del tid på samverkan med andra aktörer, exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, A-kassan och SFI. Ekonomiskt bistånd handlar mycket om samverkan, att varje part bidrar med sin del, säger Mariell Ekholm.
För att trivas med att arbeta inom ekonomiskt bistånd är det, enligt Mariell Ekholm, en fördel om man gillar kombinationen av klientkontakter, kontakter med andra myndigheter och självständigt administrativt arbete. Empatisk förmåga och en flexibilitet inför att akuta ärenden kan förändra upplägget på arbetsdagen är också bra att ha.

Hjälpa till självförsörjande
Hon rekommenderar särskilt ekonomiskt bistånd för socionomer som är relativt nyutexaminerade eftersom det är ett verksamhetsområde som ger en bred erfarenhet av att arbeta självständigt och möta olika klienter.
– Jag har bland annat stärkt min kompetens kring samtalsmetodik. Jag jobbar även mycket med att tolka socialtjänstlagen på olika sätt när jag handlägger ansökningar om ekonomiskt bistånd. Det absolut bästa med mitt jobb är när en klient hör av sig och berättar att de fått jobb och därmed blivit självförsörjande. Det är en härlig känsla som verkligen betyder mycket för mig, säger Mariell Ekholm.