Presentation

Allt fler socionomer väljer att återvända till Uppsala kommun

Publicerad 1 februari 2017

Maria Greijer Schantz, Anna Mikaelsson och Susanna Widerlöw, socionomer på socialtjänsten i Uppsala kommun.
Maria Greijer Schantz, Anna Mikaelsson och Susanna Widerlöw, socionomer på socialtjänsten i Uppsala kommun.
Att utvecklas och göra karriär är något som socionomerna Maria Greijer Schantz, Anna Mikaelsson och Susanne Widerlöv tycker är en självklarhet i sina arbeten. En gemensam nämnare för de tre socionomerna är att de efter en tid hos andra arbetsgivare nu har återvänt till socialtjänsten i Uppsala kommun, där de trivs med variationen och möjligheten till utbyte med erfarna kollegor.

– Jag har arbetat inom socialtjänsten i Uppsala kommun sedan 2005. 2013 kände jag att jag behövde omväxling i karriären och började därför arbeta med öppenvård och behandling på ett privat vårdföretag. Jag arbetade bland annat som samordnare, teamchef och så småningom enhetschef hos min nya arbetsivare, men efter tre år erbjöds jag ett spännande arbete som enhetschef för Barnenhet Norr och valde då att återvända till Uppsala kommun, säger Susanne Widerlöv.

Intressant ny roll
– Jag jobbade med ekonomiskt bistånd, senare med barnavårdsutredningar inom socialtjänsten i Uppsala kommun mellan 1995 och 2007, då jag sökte en kuratorstjänst inom landstinget. Det som fick mig att återvända till Uppsala kommun 2015 var möjligheten att arbeta som specialisthandläggare, en intressant karriärväg för socionomer som vill utvecklas men inte nödvändigtvis bli chef med personalansvar, Maria Greijer Schantz.
Som specialisthandläggare handleder hon kollegor på socialtjänstens samtliga enheter för barn och unga som behöver stöd i arbetet med komplicerade utredningar. Maria Greijer Schantz håller även i en grupp där socialsekreterare som arbetat 0–2 år i yrket kan samtala och få praktiskt stöd i sin yrkesroll.

Fick perspektiv på fördelarna
– Jag började arbeta i en utredningsgrupp för barn inom socialtjänsten i Uppsala 2013. Jag sökte mig senare till en mindre kommun för att prova på något nytt, men redan efter sju månader sökte jag mig tillbaks till Uppsala kommun igen. Jag behövde prova på att arbeta i en annan kommun för att få perspektiv på fördelarna med Uppsala kommun. Uppsala är en stor kommun med en intressant variation av olika ärenden, säger Anna Mikaelsson, som sedan hösten 2016 återigen är tillbaks på socialtjänsten i Uppsala.
Hon uppskattar även tillgången till många erfarna kollegor på socialtjänsten i Uppsala, vilket gör att det alltid finns någon att rådfråga när det behövs. Att socialtjänsten verkligen månar om att tillvarata medarbetarnas kompetens bidrog också till att Anna Mikaelsson återvände till Uppsala kommun.

Uppsala kommun
Läs om lediga jobb på socialförvaltningen i Uppsala kommun här:
www.uppsala.se/ledigajobb


www.uppsala.se