Sveriges största mötesplats för kvalificerat socialt arbete

Publicerad 7 september 2016
Text: Annika Wihlborg

Jenny Grenander, biträdande enhetschef yrke och rekrytering på Akademiker­förbundet SSR och Annika Gritti, projektledare för Socionomdagarna.
Jenny Grenander, biträdande enhetschef yrke och rekrytering på Akademiker­förbundet SSR och Annika Gritti, projektledare för Socionomdagarna.
Den 15–16 november arrangeras den trettonde upplagan av Socionomdagarna på Stockholmsmässan. På Socionomdagarna kan socionomer från hela Sverige finna inspiration, knyta kontakter med kollegor samt fördjupa sig i aktuella yrkesfrågor, praktik och forskning.

– På Socionomdagarna, som från och med i höst arrangeras en gång per år, samlas forskare, praktiker och förstås många socionomer. Socionomdagarna är en unik möjlighet till att nätverka med socionomer från hela Sverige, att ta del av den senaste forskningen och att hålla sig uppdaterad med socionomprofessionens utveckling, säger Jenny Grenander, biträdande enhetschef yrke och rekrytering på Akademikerförbundet SSR.
Socionomdagarna består av en utställardel, där besökarna kan mingla med leverantörer och aktörer som är verksamma inom socialt arbete. Här finns även goda möjligheter att knyta kontakter med intressanta arbetsgivare. Självklart arrangeras även ett seminarieprogram som är tillräckligt omfattande för att alla socionomer som är verksamma inom socialt arbete ska kunna skräddarsy sitt eget program utifrån intresse och behov.

Mångfacetterat seminarieprogram
– Socionomdagarna är uppskattade och populära, många socionomer ser fram emot Socionomdagarna och betraktar dem som en viktig kompetens- och professionsutvecklingsmöjlighet. Seminarieprogrammet består av åtta olika spår och leds av såväl forskare som praktiker och individer som delar med sig av sina personliga livsöden. I år fokuserar vi lite extra på aktuella ämnesområden som flyktingmottagande, professionsfrågor, missbruk, familjehem och psykisk ohälsa hos både barn och vuxna. Vi är också stolta över att ha inkluderat gender- och HBTQ-frågor i flera seminarier, säger Annika Gritti, projektledare för Socionomdagarna på Insight Events.
Bland föreläsarna finns även beslutsfattare och politiker, exempelvis folkhälsominister Gabriel Wikström, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson samt generaldirektörerna för Socialstyrelsen och IVO. I programmet finns även paneldiskussioner kring teman som är aktuella för socionomer just nu. Efter mässdagens slut arrangeras mingel med underhållning.
– Socionomdagarna samlar mycket kompetens, inspiration många intressanta diskussioner under två intensiva dagar. Deltagarna kan också räkna med att få med sig konkreta verktyg, processtöd och arbetssätt hem som de har nytta av i sitt dagliga arbete, säger Jenny Grenander.