Ljungby kommun satsar på socionomers utveckling

Publicerad 7 september 2016

Magnus Wallinder, Matilda Vall och Ann-Sofie Modee Ederström. Foto: Lasse Ahlin
Magnus Wallinder, Matilda Vall och Ann-Sofie Modee Ederström. Foto: Lasse Ahlin
Strategiskt placerad vid E4:an, på bekvämt pendlingsavstånd från flera städer, ligger Ljungby kommun. Kommunen satsar på en genomtänkt introduktion för praktiserande socionomstudenter. Det goda omhändertagandet innebär att många studenter väljer att börja jobba här när de tagit examen.

– I samarbete med Linnéuniversitetet formulerar vi just nu en handlingsplan för en kunskapsbaserad socialtjänst som baseras på bästa möjliga kunskap. Vi utvecklar även en yrkesintroduktion för nyexaminerade socionomer som ger dem en möjlighet att prova på olika delar av socialförvaltningens verksamhet. Vi är måna om att våra socionomer får ett bra stöd i sitt dagliga arbete och har bland annat anställt en socialrättsjurist. Dessutom har vi fått i uppdrag att organisera en socialjour för länets kommuner, säger Magnus Wallinder, verksamhetschef för IFO.
Matilda Vall, som började arbeta med barnavårdsutredningar i Ljungby kommun direkt efter socionomexamen för 1,5 år sedan, trivs mycket bra med sitt arbete.
– Jag fick en jättebra introduktion när jag började i kommunen. Många av mina kollegor har lång erfarenhet och har arbetat i kommunen i många år. Det gör att jag alltid har någon att fråga om jag är osäker. Den nära samverkan och goda sammanhållningen kollegor emellan bidrar till att jag verkligen trivs, säger Matilda Vall.

Stöd från erfarna kollegor
Ann-Sofie Modee Ederström, som arbetat i Ljungby kommun i åtta år, känner att hon får mycket stöd från chefer, kollegor och handledare. Det underlättar handläggningen av komplexa barnavårdsärenden.
– Här står dörren alltid öppen om jag har en fråga eller fundering kring ett ärende. Ljungby är en lagom stor kommun, här finns många utvecklingsmöjligheter och samtidigt en fin samverkan mellan exempelvis skola och socialtjänst, säger Ann-Sofie Modee Ederström.
I Ljungby är hela socialförvaltningen samlad under en nämnd, vilket ger korta beslutsvägar, en god samverkan inom och utanför socialtjänsten, variation i arbetet och en god överblick över verksamheten.
– Vi satsar på att erbjuda olika karriärvägar för socionomer. Hos oss kan du växa i din roll, med goda möjligheter till specialisering. Vi ser ljust på framtiden och har ett starkt politiskt stöd, säger Magnus Wallinder.

Ljungby kommun
• Ligger vid E4:an med närhet till Växjö, Halmstad, Helsingborg och Göteborg. Lätt att pendla från Växjö och andra städer.
• Finns ett starkt företagsklimat med jobb för eventuell partner samt eget sjukhus.
• Rikt fritidsliv med kultur, idrott och närhet till natur.

Ljungby kommun
Olofsgatan 9
341 83 Ljungby
Tel. vxl: 0372-78 90 00

Verksamhetschef
Magnus Wallinder
Tel: 0733-73 96 05
magnus.wallinder@ljungby.se
www.ljungby.se

www.ljungby.se