Elin Lundberg gick från att arbeta i kommunen till att ha en egen psykoterapimottagning, föreläsa och skriva en bok. Hon vill inspirera fler att ta språnget att bli sin egen.
– Jag tror att många socionomer har mycket kunskap men inte självförtroendet, säger hon.
Elin Lundberg har arbetat som socionom i 20 år, med försörjningsstöd, barn och ungdom och råd och stöd i Uppsala kommun. 2014 började hon plugga till psykoterapeut på halvtid och startade samtidigt en egen firma för att kunna föreläsa, bland annat om anknytning.
– Det gäller att gräva där man står. Man behöver inte utbilda sig mer utan det handlar om att ta den kunskap som man har och göra den tillgänglig för andra.
I början gick det trögt – första året fick Elin Lundberg bara in 1 800 kronor i sin firma, pengar som kom från en föreläsning hon fixat via en kompis.
Ta steget och kasta sig ut
Samtidigt jobbade hon kvar i kommunen och skaffade sig fler föreläsningar och klienter, mycket tack vare marknadsföring på facebook. Hon använde också ett av sina specialintressen till att skriva en bok, ”Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont”, något som hjälpte till att ge pondus och trovärdighet. Stegvis gick hon ner i tid på sitt kommunala jobb.
– Det tog tre år tills jag kunde säga upp mig. Man måste ha tålamod, men någon gång måste man också ta steget och kasta sig ut. När man säger upp sig är det ju inte möjligt att ha en full klientstock, så man får ha en buffert för att gå back en period.
”Outnyttjade resurser”
Till sin psykoterapimottagning har Elin Lundberg idag kö.
– Socionomer behövs inom psykisk hälsa för ofta kommer vi in från ett mer socialt perspektiv. Vi ser inte bara det individuella utan också samhället, det gör att vi inte är så diagnosfixerade.
Elin Lundberg tror att bristen på självförtroende håller tillbaka en del socionomer.
– Vi socionomer är generalister, vi kan lite om mycket, och då är det lätt att tänka att det alltid finns någon som kan mer. Men det är vår breda kompetens som gör att vi har lätt att nå ut till folk och det finns många outnyttjade resurser.
Hennes råd till den som vill bli sin egen är att utgå från det man redan är duktig på.
– Ta sedan fram lite entreprenörskap – och var påhittig. Då går allt mycket snabbare.