Nya socialtjänstlagen är efterlängtad och betraktas av många socialsekreterare som en nystart för socialtjänstens arbete. Framtidens socialtjänst ska utformas och det är ett arbete som väntas pågå under minst tio år framåt. Enligt Jenny Norén, socialpolitisk strateg på Vision, är det bra att vara medveten om att den nya lagen innebär en storskalig och långsiktig förändringsresa som både kommer vara rolig och frustrerande att befinna sig i.
– Det är verkligen en spännande tid att börja jobba inom socialtjänsten men det kommer också bli stökigt när nya arbetssätt ska testas och verksamheter utvecklas. Min uppmaning till socialsekreterare är att ha tålamod och ha i åtanke att förändringsprocessen kommer att förbättra socialtjänsten. Det handlar bland annat om att utforska helt nya lösningar och avveckla gamla arbetssätt, vilket kräver mod och nyfikenhet, säger Jenny Norén.
SoL kräver modiga och bra chefer
Hon anser att implementeringen av nya SoL kräver modiga och bra chefer med tydliga uppdrag och rätt förutsättningar att leda verksamheter i förändring. Det är också viktigt med ett brett samhällsperspektiv i omställningen som inkluderar flera externa aktörer, däribland region och skola.
– Socialtjänsten kan inte ställa om själv, en förutsättning för att kunna arbeta förebyggande och bli mer lättillgänglig är en förstärkning av hela samhällets förebyggande insatser. Flera aktörer behöver samverka nära varandra och tillsammans möta de samhällsutmaningar vi står inför. Det är nu viktigare än någonsin att vi verkligen tillvaratar varandras erfarenhet och kompetens, säger Jenny Norén.
”Flera aktörer behöver samverka nära varandra och tillsammans möta de samhällsutmaningar vi står inför.”
Praktisera personlig självomsorg
Stressrelaterad ohälsa är vanligt i socialt arbete och i en förändringsresa kan det vara extra viktigt att värna om sitt eget välbefinnande. Utöver det måste arbetsgivare prioritera ett systematiskt arbetsmiljöarbete och en rimlig arbetsbelastning.
– Det finns ett stort värde i att praktisera personlig självomsorg på ett systematiskt sätt, till exempel genom att göra en egen självomsorgsplan där du identifierar vad som är viktigt att göra för att du ska må bra i ditt liv. Det kan bland annat handla om regelbunden fysisk träning, korta pauser för reflektion under dagen eller något annat som ger dig återhämtning och ökar förutsättningarna för att du har energi kvar när arbetsdagen är slut, säger Jenny Norén.
– Självomsorg kan aldrig ersätta ett bra chefsstöd, handledning och en fungerande arbetsmiljö. Men det är en viktig pusselbit på vägen mot ökad självkännedom och för att ta hand om sig själv på ett hållbart sätt i en påfrestande arbetsvardag. Självomsorg och självmedkänsla hjälper dig att tolka kroppens signaler och öka förståelsen för dina känslor, tankar och beteenden, exempelvis hur du reagerar på stress, säger Jenny Norén.
Förbättra arbetsmiljön
I 2024 års socialchefsrapport har Vision gjort en analys av personalförsörjningen inom socialtjänsten fram till år 2035. Den visar att många socionomer i åldersgruppen 31 till 50 väljer att lämna socialtjänsten, ofta på grund av bristande arbetsmiljö och stress. Vision har låtit göra en framskrivning som visar att det fram till 2035 finns en risk att det sammanlagt kommer finnas 900 färre yrkesverksamma socialsekreterare och drygt 350 färre biståndsbedömare än i dag.
– Arbetsgivare och politiker behöver jobba stenhårt för att förbättra arbetsmiljön och göra det mer attraktivt att stanna kvar i yrket. Utöver rimlig arbetsbelastning och en fungerande arbetsmiljö krävs regelbunden handledning och kompetensutveckling. Via den skuggutredning som vi genomfört tillsammans med bland annat Akademikerförbundet SSR driver vi på för att socionomer ska erbjudas specialistutbildning efter att ha varit yrkesverksamma i ett år. Specialistutbildning ska även leda till lönemässig och karriärmässig förändring. Vi ska komma ihåg att den kvalitet socialtjänstens klienter erbjuds är tydligt sammanlänkad med personalens arbetsvillkor, säger Jenny Norén.