fbpx

Psykisk ohälsa stigma även bland socionomer

Text: Adrianna Pavlica

Socialsekreteraren Åsa Vikman driver bloggen Bipolärmamman och gör upp med fördomar kring sin sjukdom.
Socialsekreteraren Åsa Vikman driver bloggen Bipolärmamman och gör upp med fördomar kring sin sjukdom.
Åsa Vikman driver bloggen Bipolärmamman, där hon utmanar fördomar kring bipolär sjukdom – och menar att det finns ett stigma även bland professionella. Mer utbildning om psykisk ohälsa på socionom­programmet skulle kunna vara en lösning.

Till vardags är hon barnhandläggare på Socialtjänsten, på fritiden driver Åsa Vikman bloggen Bipolärmamman, där hon berättar om sina egna erfarenheter och lyfter frågor kring sjukdomen.
– Jag märkte snabbt när jag började arbeta som socialsekreterare att det finns mycket okunskap som leder till fördomar om människor med bipola­ritet och annan psykisk ohälsa. Jag tror att det beror på att de vi möter ofta har sociala problem. Vi träffar inte de som har psykisk ohälsa men är välfungerande, och då får vi en snedvriden syn. Psykisk ohälsa finns i alla samhällsklasser och genus men en del socionomer drar alla över en kam, säger hon.

Skillnad mellan diagnoser
Åsa Vikman själv har också mötts av fördomar bland socionomer.
– Jag har ibland känt att jag måste vara tyst om min sjukdom, att kolleger annars kommer att ifrågasätta om jag verkligen kan jobba. Jag märker också att det är skillnad mellan olika psykiska diagnoser – en kollega kan prata om sin ADHD öppet, men hade jag sagt på en fikarast att jag är uppe i varv på grund av min bipolära sjukdom så hade folk reagerat.
Nyligen skrev hon ett blogg­inlägg om hur ärlig man behöver vara på sin arbetsintervju – själv har Åsa Vikman hittills valt att inte berätta om sin sjukdom för potentiella arbetsgivare.
– Är man som jag välbehandlad och välfungerade i det professionella så är det inte relevant.

Kunskap nyckeln
Åsa Vikman återkommer hela tiden till fördomarnas rötter: okunskapen. En kurs på socionomprogrammet där man lyfter psykiska sjukdomar och får kunskap om dem hade varit önskvärt, menar hon.
– Vi socionomer kommer ofta i kontakt med socialt utsatta människor och bland dem finner vi inte sällan psykiska diagnoser. Ett annat sätt att öka kunskapen och på så sätt minska fördomarna är att utbilda personal på arbetsplatsen.

Publicerad: 11 september, 2019