fbpx

Inspiration, nätverkande och kompetens på Socionomdagarna

Text: Annika WihlborgSocionomdagarna är Sveriges största årligt återkommande mötesplats för socionomer. Här samlas socionomer från hela landet för att utbyta erfarenheter, fortbilda sig, ta del av de senaste forskningsresultaten, diskutera aktuella sociala frågor och låta sig inspireras av goda exempel.

Socionomdagarna äger rum den 20–21 november på Stockholmsmässan i Älvsjö.
– Socionomdagarna är Sveriges största mötesplats för kvalificerat socialt arbete. Genom att botanisera i vårt seminarieprogram med ett hundratal olika programpunkter kan alla socionomer, oavsett inriktning, skräddarsy sitt individuella fortbildningsprogram. Socionomdagarna är mycket uppskattade och den här typen av mötesplatser är mer angelägna än någonsin tidigare, säger Jessica Lindström, projektledare för Socionomdagarna på Insight Events.
Det gedigna seminarieprogrammet, som är uppdelat i sju olika spår, har utformats av och för socionomer. Seminarierna berör många relevanta och aktuella ämnen, exempelvis utanförskap och integration, äldreomsorgsfrågor, profession och ledarskap samt digitalisering och automatisering i social­tjänsten.

Tydlig praktisk förankring
– Många socionomer efterfrågar en tydlig praktisk förankring, vilket vi verkligen tagit fasta på när vi komponerat årets seminarieprogram. På Socionomdagarna ska deltagarna kunna inhämta ny kunskap som kan tillämpas direkt i det dagliga arbetet. Här samlas otroligt mycket inspiration, nätverkande och kompetens under ett och samma tak i två intensiva dagar. För många socionomer är det här årets mest uppskattade kompetensutvecklingssatsning, säger Marica Rostedt, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
Bland årets mest efterfrågade talare på Socionomdagarna hör Susanna Alakoski med seminariet ”Vad landar i knäet på social sektor?”, Alexandra Pascalidou, som talar kring mammor i förorten samt Mia Börjesson, med fokus på hälsofrämjande samtal. En av årets nyheter är de tre dubbelpass som erbjuder en möjlighet till fördjupning i aktuella och angelägna ämnen, bland annat övergrepp mot barn på nätet och lågaffektivt bemötande.

Intressanta föreläsare
– Några av årets mest intressanta föreläsare är Lupita Svensson från Lunds universitet, som forskat kring automatisering av ekonomiskt bistånd samt forskaren Harry Lunabba från Finland som delar med sig av erfarenheter av professionens självständiga beslutsfattande i socialtjänsten, säger Marica Rostedt.
– Mina tips till dig som vill få ut mesta möjliga av ditt besök på Socionomdagarna är att vara en aktiv åhörare, mingla med utställare och andra besökare, våga ställa frågor till föreläsarna i slutet av passen och ta tillfället i akt att ta en dialog med beslutsfattare, politiker och andra som är på plats, säger Jessica Lindström.

Jessica Lindström, projektledare för Socionomdagarna på Insight Events och Marica Rostedt, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
Jessica Lindström, projektledare för Socionomdagarna på Insight Events och Marica Rostedt, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
Publicerad: 11 september, 2019