Arbetsgivares värderingar attraktiva

Publicerad 11 september 2019
Text: Annika Wihlborg

Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare på Famna (Foto: Lena Dahlström) och Therese Linerhav, affärsområdeschef på Linköpings Stadsmission (Foto: Linköpings Stadsmission).
Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare på Famna (Foto: Lena Dahlström) och Therese Linerhav, affärsområdeschef på Linköpings Stadsmission (Foto: Linköpings Stadsmission).
9 av 10 socionomer anser att arbetsgivarens värderingar och värdegrund är viktiga eller mycket viktiga om de skulle byta jobb. Värderingsstyrda organisationer är attraktiva för många socionomer, som ofta väljer jobb med hjärtat.

– Resultatet är mycket glädjande och stämmer med den tydliga samhällstrenden där allt fler betraktar arbetsgivarens värdegrund och värderingar som avgörande faktorer vid val av jobb. Många socionomer är värderingsstyrda och attraheras av organisationer med en tydlig värdegrund, säger Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare på Famna, riksorganisationen för idéburen välfärd i Sverige.

Tydliggör inriktningen
En attraktiv värdegrund kan bidra till att tydliggöra riktningen och tillföra ett övergripande syfte till det dagliga arbetet.
–Det kan kännas motiverande att vara omgiven av kollegor med gemensam värdegrund. Värdegrunden styr i viss mån vilka utmaningar man prioriterar och hur man tar sig an dem, säger Ulrika Stuart Hamilton.
I idéburna verksamheter utgör värderingar och värdegrund själva fundamentet för hela verksamheten.
– Den idéburna sektorn behöver bli bättre på att nå ut med de karriärmöjligheter man kan erbjuda socionomer. Organisationerna erbjuder konkurrenskraftiga löner och en möjlighet att arbeta mindre regelstyrt och hierarkiskt. Hela verksamheten präglas dessutom av ett stort engagemang och utrymme för egna idéer, säger Ulrika Stuart Hamilton.

Söker jobb med hjärtat
– Socionomer är en yrkesgrupp som söker jobb med hjärtat. Många socionomer vill vara med och påverka samhällsstrukturer och tycker det är viktigt att dela värderingar med sin arbetsgivare, speciellt arbetsgivare som verkligen lever efter sina värderingar i praktiken, säger Therese Linerhav, affärsområdeschef för stöd och behandling på Linköpings Stadsmission.
Det har blivit allt viktigare för socionomer att välja arbetsgivare utifrån dess värderingar och värdegrund. Therese Linerhav, som arbetat stora delar av sin karriär i socialtjänsten, upplever skillnaderna mellan att arbeta i socialtjänsten och i en idéburen organisation som stora.

Engagerade medarbetare
– Här får jag utöva ett värderingsbaserat snarare än ett prestationsbaserat ledarskap. I värderingsstyrda organisationer möts alla medarbetare på lika villkor, man vågar utmana varandra även i de högsta leden. Idéburna organisationer har värderingar som ledstjärna i alla beslut som fattas. Organisationer med en stark värdegrund genererar engagerade och motiverade medarbetare, säger Therese Linerhav.

Om du skulle byta jobb, hur viktiga skulle din arbetsgivares värderingar / värdegrund vara, vid val av ny arbetsgivare?
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts mot ett slumpmässigt urval av socionomer i Sverige 21–23 augusti 2019. Över 600 socionomer har svarat.