Värme, variation och engagemang. Socionomerna Carolina och Hjalte har hittat hem inom Stockholms stad. Här får de möjlighet att utvecklas i en spännande miljö där arbetsglädje och utveckling är ständigt närvarande.
Det är snart tolv år sedan Carolina Sunell blev färdig socionom. Sedan dess har hon testat på flera olika roller och arbetsplatser. Men en sak har varit densamma. Hon har alltid återkommit till socialtjänsten i Enskede-Årsta Vantör.
– Arbetsklimatet och arbetsglädjen som finns här är speciell, säger Carolina och berättar att den goda stämningen genomsyrar hela arbetsplatsen.
Variation och spännande utmaningar
Carolina drivs av att våldsutsatta barn ska få det bra och att föräldrar ska få stöd att hitta nya strategier. Sedan tre år arbetar hon på mottagningsenheten för barn och unga. Ett arbete där hon både utvecklas och får den variation som hon gillar.
Carolina och hennes kollegors uppdrag är att bedöma barn och ungas behov av stöd och skydd. Enheten tar bland annat emot ansökningar och orosanmälningar. Eftersom mottagningsenheten består av två grupper har hennes arbetsgrupp även jour varannan vecka.
– Då är jag och min arbetsgrupp i stand-by och redo att åka ut akut. Vi jobbar utifrån Islandsmodellen. Vilket innebär att polisen kontaktar oss när de befinner sig hemma hos familjen. Om barn har upplevt våld brukar vi och relationsvåldsteamet åka dit direkt, säger Carolina och berättar att även sjukvården, skolan eller förskolan kan ta kontakt akut.
Handläggningstiderna är ofta korta. Det gäller att snabbt skapa förtroende och fånga upp barnens upplevelser i en akut situation. Det är en utmaning som hon gillar. Jourarbete ger också en bra och spännande dynamik till arbetet.
– Under jourveckan har jag tät kontakt med chefer och kollegor. Just för att kunna bedöma vad som är akut. Den andra veckan kan jag jobba mer med mina egna ansökningar och orosanmälningar. Då får jag också möjlighet att jobba hemifrån. Så arbetet är fritt och återhämtning är inbyggt i själva arbetssättet, säger Carolina.
Klicka här för att se våra lediga tjänster som socialsekreterare
Stabil och trygg ledning
Till skillnad från Carolina, som tilltalas av det akuta, gillar Hjalte Lagercrantz att veta ungefär hur arbetsdagarna kommer att se ut. När han för två år sedan tog sin examen sökte han sig till ekonomiskt bistånd i Farsta. Ett val som var allt annat än slumpartat.
– För mig är det väldigt viktigt att det finns en stabil ledning och att det är en trygg arbetsplats. Det är också viktigt med ett klimat där man inte är rädd för att vara oense med sin chef. Ett sådant klimat finns det här i Farsta. Fokus ligger på vad som sägs, inte vem som säger det, säger Hjalte och berättar att han blev rekommenderad att söka tjänsten av en vän.
Rekommendationen visade sig vara en fullträff.
– Jag har tidigare varit utbränd men här får jag hjälp direkt om det behövs. Det här är en väldigt bra arbetsplats. Det är inget jag säger lättvindigt, utan något som jag verkligen kan stå för, säger han.
Både Hjaltes och Carolinas chefer är socionomer i grunden. Det är något som de tror påverkar arbetsklimatet positivt.
Att komma hit som ny socionom kan Hjalte rekommendera. Han har fått en gedigen introduktion men också möjlighet att utvecklas.
– Målgruppen vi möter är väldigt bred, vi får också möjlighet att välja målgruppsinriktning, säger Hjalte och berättar att han har valt att inrikta sig mot personer med missbruksproblematik.
Att arbeta med människor som ofta befinner sig långt från arbetsmarknaden gör att han måste tänka utanför boxen. Dessutom upplever han att det finns utrymme för ett holistiskt synsätt, vilket han gillar.
– Det blir ett relationsbyggande över tid. Det absolut roligaste med mitt arbete är att bygga relationer och allianser, säger Hjalte.
Stora utvecklingsmöjligheter
Trots att Carolinas och Hjaltes arbetsdagar på många sätt skiljer sig från varandra finns det också många likheter. De betonar båda att det finns stora möjligheter att växa i sin roll och att utvecklas inom de områden som de tycker är intressanta.
– Jag har aldrig blivit nekad att gå en kurs eller workshop som jag har efterfrågat, säger Hjalte.
Att arbetet dessutom är forskningsbaserat tillför ytterligare en dimension.
– Arbetet och frågorna vi ställer är välgrundade. Det är ett stort stöd både för erfarna och nya medarbetare, säger Carolina och berättar att arbetet utförs utifrån olika metodstöd, till exempel risk- och skyddsbedömningar för våldsutsatta barn (iRiSk).
Ytterligare något som de tror har positiv inverkan på kompetensutvecklingen är bredden av kollegor. Men trots att de har olika åldrar, bakgrunder och preferenser finns det också likheter.
– Vi delar arbetsglädjen och tron på människans förmåga till förändring, säger Hjalte.
Inom Stockholms stad finns det många olika utvecklingsmöjligheter. En av dem som har valt chefsspåret är Sandra Landahl.
Hur ser din bakgrund ut?
– Jag har jobbat som socionom i Stockholms stad sedan 2011. Jag började som socialsekreterare och biståndshandläggare och blev sedan chef. De senaste fyra åren har jag varit enhetschef inom myndighetsutövning, LSS och SoL på Kungsholmen. Det är ett arbete som jag trivs väldigt bra med!
Varför är Stockholms stad en attraktiv arbetsgivare för socionomer?
– Det är en stor arbetsgivare och det finns möjlighet att testa på många olika verksamheter. Du kan röra dig inom, men också mellan förvaltningarna. Inom socialtjänsten har vi en bra central struktur och samordning genom Socialförvaltningen. De erbjuder bland annat utbildningar, arbetar aktivt med arbetsmiljön och håller i nätverk för både chefer och handläggare. Staden har även en juridisk avdelning som ger stöd till förvaltningarna. Det finns möjlighet att delta i olika utvecklingsprojekt och goda möjligheter till vidareutbildning. De flesta som jobbar som chef inom socialtjänsten i Stockholms stad har en bakgrund som socialsekreterare/biståndshandläggare.
Hur är det att vara chef inom socialtjänsten i Stockholms stad?
– Jag tycker att det är väldigt bra! Det finns många samverkansmöjligheter mellan chefer inom Stockholms stad. Vi delar goda exempel och lär av varandra för att främja utveckling och likställighet mellan förvaltningarna. Jag upplever att jag har kollegor på både min egen och på de andra förvaltningarna.
Klicka här för att se våra lediga tjänster som socialsekreterare
Vill du göra skillnad för stockholmarna och samtidigt utvecklas i din karriär? Som en av Sveriges största arbetsgivare erbjuder Stockholms stad dig unika möjligheter att påverka och växa.
Som socionom hos oss får du chansen att stötta och motivera människor i alla åldrar genom livets olika skeden. Med över 40 000 medarbetare kan vi erbjuda varierade uppdrag, anpassade efter dina intressen och ambitioner. Här finns något för alla – oavsett om du vill arbeta med barn och ungdomar, personer med funktionsnedsättning, vuxna med missbruksproblem eller ekonomiskt stöd.
Vi tror på utveckling – både för våra medarbetare och för de stockholmare vi arbetar för. Därför erbjuder vi dig en arbetsmiljö fylld av möjligheter, från karriärutveckling till attraktiva förmåner.
Stockholm är en stad med miljoner drömmar, ambitioner och förväntningar. Vi söker dig som vill tänka stort, nytt och annorlunda – för dagens och framtidens stockholmare.
Vill du vara med och skapa förändring? Klicka här för att läsa mer om jobbet som socialsekreterare i Stockholm.