Socionomer i Göteborgs stad har möjlighet att skapa sina egna unika karriärvägar. Dessutom arbetar de i en engagerad och meningsfull miljö.
– Jag träffar många olika människor och får möjlighet att göra skillnad för dem i tuffa livssituationer, säger Sara Andersson.
Direkt efter sin socionomexamen började Samantha Foran Sanchez arbeta som utredare på enheten barn och unga i Angered.
– Mitt sikte var inställt på att arbeta med behandling. Men jag tyckte att det var en bra början att jobba på myndighetssidan först, säger Samantha som sedan två år arbetar som familjebehandlare på resursenheten på socialförvaltning nordost.
I sitt arbete som familjebehandlare träffar hon barn och deras föräldrar, håller i utbildningar och samverkar med bland annat skola, hälso- och sjukvård samt polis.
– Jag gillar att arbeta i en mångkulturell stadsdel. Eftersom det är en socioekonomiskt utsatt stadsdel kan ärendena vara svåra men jag lär mig mycket, säger Samantha och berättar att socialförvaltning nordost nyligen har infört fyradagars arbetsvecka.
Samantha tycker att relationer och kommunikation är det roligaste som finns och just nu studerar hon grundläggande psykoterapiutbildning på halvfart vid Göteborgs universitet. En utbildning som hon genomför på betald arbetstid.
Jobba som socionom med oss. Klicka här för att se våra lediga tjänster
Tvärprofessionellt samarbete
Ulrika Thieme Högbergs olika roller inom Göteborgs stad har lett fram till en tjänst som föräldrastödjare/samordnare på socialförvaltning Hisingen.
– Det absolut bästa med mitt arbete är alla underbara familjer och härliga barn. Mitt arbete är väldigt brett, en dag småpratar jag med föräldrar under en utflykt med öppaförskolan för att nästa dag sitta i väldigt tunga och svåra föräldrasamtal, säger Ulrika.
I sin roll som föräldrastödjare möter hon blivande föräldrar och föräldrar till barn i förskoleåldern. Tillsammans med sina kollegor på familjecentralen håller hon i gravid- och föräldragrupper. Hon arbetar med utvecklingsfrågor, nätverkar och har en samordnande roll för familjecentralens alla professioner.
– Det är roligt att få följa med en bit på vägen genom människors liv och att se att våra samtal ger resultat. Det är också givande att jobba med olika professioner. Vårt nära samarbete gör att jag lär mig nya saker hela tiden, säger Ulrika.
Meningsfullt detektivarbete
Möjligheten att göra skillnad i människors liv var det som fick Sara Andersson att bestämma sig för socionomyrket.
– Min familj var familjehem när jag var liten och redan då bestämde jag mig för att bli socialsekreterare, säger hon.
Efter sin socionomexamen började hon att arbeta som just barnsekreterare inom Göteborgs stad. I dag arbetar hon som utredare på socialförvaltning centrum. Här handlägger hon ärenden som rör barn i åldern 0-20 år. Det är hennes uppgift att utreda om och i så fall vilken insats som barnen behöver. Hon har också en uppföljande funktion.
– Jag ville prova på utredning för jag gillar att vara lite detektiv och utreda. Mitt arbete är spännande. Jag träffar många olika människor och får möjlighet att göra skillnad för dem i tuffa livssituationer. Att kunna hjälpa andra människor är väldigt roligt, säger Sara och berättar att hon i sitt arbete träffar barn och deras föräldrar och samverkar med bland annat polis, skola, hälso- och sjukvård och familjernas nätverk.
Viktiga stödfunktioner
Cecilia Wilson arbetar som socialsekreterare på mottagningsenheten för försörjningsstöd på socialförvaltning sydväst.
– Jag ville träffa en bred grupp av klienter, vilket jag får här. Jag uppskattar det omväxlande arbetet och att jag inte vet vad som kommer att hända när jag går till jobbet. Jag lär mig väldigt mycket hela tiden, säger Cecilia och berättar att hon och hennes kollegor utreder rätten till ekonomiskt bistånd och har även hand om jouren, dit människor med ett akut behov av pengar söker sig.
Trots att socialsekreterarna arbetar självständigt är teamkänslan stark och stödet från kollegorna och även från arbetsgivaren stort.
– För mig är handledning en förutsättning för att jag ska kunna göra mitt jobb, säger Cecilia.
Förutom det varierande arbetet gillar Cecilia det faktum att hon är en del av en viktig samhällsfunktion.
– Jag uppskattar att vara en del av offentlig förvaltning. Att jag representerar samhället och utreder det människor har rätt att ansöka om, säger hon.
Jobba som socionom med oss. Klicka här för att se våra lediga tjänster
Vårt uppdrag spänner från myndighetsutövning till främjande och förebyggande insatser.
Vi ger barn, unga och vuxna förutsättningar för ett tryggt och självständigt liv. Vi har hand om socialjour och erbjuder hjälp vid missbruk och i integrationsfrågor. Vi jobbar också för att stödja personer i hemlöshet till ett varaktigt boende.
Hos oss finns det möjligheter att stanna länge och utvecklas i arbetet. Vi satsar på kompetensutveckling och har en mängd olika verksamheter och spännande uppdrag där du kan byta arbetsinnehåll men ändå stanna inom förvaltningen.
Arbetet är uppdelat på socialförvaltningarna nordost, centrum, sydväst och Hisingen.
Göteborgs stad är en av Sveriges största arbetsgivare. Som medarbetare i staden har du en trygg anställning med många karriärvägar.
Vi vill ta vara på engagemanget hos alla medarbetare. Hos oss kan du påverka både ditt eget jobb och andras liv!