Samarbete, kompetenshöjande insatser och det nya tillståndskravet är faktorer som stärker avhopparverksamheterna. Trots en ökad gängkriminalitet ser Oscar Matamoros, verksamhetschef för OmsorgsCompagniet skyddat boende, ljust på framtiden.
Behandlingsassistent, fältarbetare, familjebehandlare, ungdomsbehandlare och avhopparkoordinator. Rollerna har varierat genom åren men Oscar Matamoros fokus har varit detsamma.
– Jag har hela tiden drivits av att visa unga människor att det finns ett schyst liv att leva. Ett liv utan missbruk och kriminalitet, säger Oscar.
I dag är Oscar verksamhetschef för OmsorgsCompagniets skyddade boenden. Verksamhetens huvudsakliga målgrupp är individer som vill lämna en kriminell livsstil. Att arbeta med den här målgruppen är, enligt Oscar, lika viktigt som komplext.
– Det är inte bara ilska och en fallenhet för att skjuta folk som gör att de här personerna hamnar i kriminella sammanhang. Utan det har att göra med trauman, bakomliggande NPF-diagnoser, missbruksproblematik och socioekonomiska omständigheter, säger Oscar.
På grund av den komplexa bilden anser Oscar att det är viktigt med kompetenshöjande insatser hos alla som arbetar med målgruppen. Han är därför positiv till den nya lagen om tillståndsplikt för skyddat boende.
– Den ger en spark i rätt riktning och hjälper till att kvalitetssäkra fler verksamheter. Jag tror också att lagen gör att fler kommuner får upp ögonen för att vi måste arbeta aktivt med den här målgruppen. Att det blir lika naturligt att arbeta med avhoppare som med våld i nära relationer eller missbruksproblematik, säger Oscar.
Viktigt samarbete
Avhopparverksamheten inkluderar flera olika aktörer. Oftast kommer klienterna först i kontakt med någon form av öppenvård och slussas sedan vidare till socialtjänsten. Även polisen är en viktig medspelare som kartlägger hotbilder och flaggar när en person rör sig i fel kretsar.
När klienterna kommer till utförarna har både polis och socialtjänst utrett vilka insatser som behövs. Nästan alltid innefattar det en sekretessmarkering och ett skyddat boende.
– Vi har möjlighet att skaffa enskilda lägenheter till våra klienter. Polisen måste godkänna adressen och det är viktigt att också klienten ger tummen upp, säger Oscar.
”Det här är en målgrupp som är svår men inte omöjlig att jobba med. Det finns inget facit, men det finns verktyg som vi kan använda oss av.”
Praktiskt stöd och behandlingsinsatser
Behandlingarna skräddarsys sedan utefter socialtjänstens beställning och klienternas behov.
– Oftast är det ganska lika för många. Våra klienter behöver komma igång med en sysselsättning och bli skuldfria. De behöver drogbehandling eller missbruksbehandling och de behöver jobba med kriminella tankemönster, säger Oscar.
Klienterna får alltid både praktiskt stöd och behandlingsinsatser.
– För oss på OmsorgsCompagniet kan det innebära allt från att få hjälp med att skriva in sig på arbetsförmedlingen till skjuts till rättegångar eller hjälp att komma igång med träning. Vi arbetar med flera olika behandlingsmetoder som till exempel Moral reconation therapy, MRT och Kriminalitet som livsstil, KSL, säger Oscar och berättar att de även arbetar med återfallsprevention, missbruksproblematik genom CRA och impulskontroll genom metoden Repulse.
Snårig väg tillbaka
Vägen bort från den kriminella livsstilen är ofta snårig och full med falluckor. Utförarnas uppdrag är att, tillsammans med polis och socialtjänst, motivera klienterna men även följa upp och se till att de uppsatta målen och programmen följs.
– Ibland finns det ett missförstånd att avhoppare bara curlas och att det inte ställs några krav. Men kraven är jättehårda. Det är väldigt viktigt för oss att utföra arbetet korrekt. Ibland behöver vi till exempel belysa för socialtjänsten att en klient är inne i en missbruksperiod, säger Oscar och berättar att samtliga klienter drogtestas regelbundet.
Men de lyckade exemplen är många och trots rapporter om gängvåld och skjutningar ser Oscar ljust på framtiden. Han upplever att allt fler kriminella kan tänka sig att prata med polisen. Dessutom vill allt fler arbeta med och lära sig mer om målgruppen.
– Det här är en målgrupp som är svår men inte omöjlig att jobba med. Det finns inget facit, men det finns verktyg som vi kan använda oss av, säger han.