Socialtjänsten har på senare år utsatts för stora prövningar. Det är därför viktigare än någonsin att säkra socialtjänstens verksamhet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Just det här tar den nya socialtjänstlagen, som träder i kraft 1 juli 2025, fasta på. Det anser Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.
Den nya socialtjänstlagen innebär att socialtjänstens verksamhet ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Heike Erkers betraktar det som en viktig förändring som kan stärka socialtjänstens och socialsekreterares status och tillägger att den största fördelen med den nya lagen är att den ger förutsättningar för en bättre socialtjänst för klienterna.
– Idag kan lekmän i socialnämnden överpröva och motsätta sig socialsekreterares professionella bedömning att ett barn exempelvis bör omhändertas. Att lekmän skulle ifrågasätta en läkares bedömning eller en lärares betygsättning känns osannolikt, men när det gäller socialsekreterare är det fullt möjligt. Den nya socialtjänstlagens lagstöd för ett kunskapsbaserat arbetssätt innebär en ökad trygghet för socialtjänstens klienter och ett stärkt mandat för professionen, säger Heike Erkers.
Reglerar det förebyggande arbetet
Enligt den nya socialtjänstlagen ska samtliga socialtjänster arbeta förebyggande. Många socialsekreterare välkomnar att det viktiga förebyggande arbetet nu tydligare regleras enligt lag och därmed inte kan bortprioriteras i samma utsträckning som i dag.
– Den nya socialtjänstlagen betonar vikten av förebyggande arbete som förbättrar människors förutsättningar för ett värdigt liv. Förebyggande insatser för exempelvis barn kan ofta inledas långt innan de börjar skolan för att ge barnet bästa möjliga förutsättningar i sitt framtida liv. Det här arbetssättet kommer att kosta mer för kommunerna och det är viktigt att socialtjänsten har tillräckliga resurser för den här omställningen. Lagstödet medför ett ökat tryck på kommunerna att prioritera resurser till det viktiga förebyggande arbetet, säger Heike Erkers.
”Den nya socialtjänstlagen betonar vikten av förebyggande arbete som förbättrar människors förutsättningar för ett värdigt liv.”
Mer lättillgänglig för medborgarna
Nya socialtjänstlagen ger socialtjänsten befogenhet att besluta om insatser utan föregående individuell behovsprövning. Heike Erkers betonar att det sänker trösklarna för människor att kontakta socialtjänsten redan på ett tidigt stadium.
Enligt den nya socialtjänstlagen ska socialtjänsten bli mer lättillgänglig för medborgarna, vilket innebär en stor omställning eftersom det i många fall kräver ett helt nytt arbetssätt.
– Kommunernas socialnämnder har ett viktigt ansvar för att kontinuerligt analysera socialtjänstens behov, utmaningar och kompetensförsörjning. Nya socialtjänstlagen ger socialnämnderna en unik möjlighet att agera motor för socialtjänstens arbete, säger Heike Erkers.
Satsa på specialistsocionom
Hon understryker behovet av specialistutbildning för att lösa samhällets stora utmaningar och för att göra det mer attraktivt för socionomer att stanna kvar i yrket och specialisera sig. Drygt två procent av socionomerna har i dagsläget en masterutbildning, jämfört med 50 procent av sjuksköterskorna. Heike Erkers anser att den nya socialtjänstlagen blir uddlös om den inte följs upp av satsningar på socionomers specialistutbildning.
– För att säkerställa kompetensen behövs vidareutbildning på samma sätt som sjuksköterskorna har. Vill regeringen på allvar ge socialtjänsten bättre verktyg så behövs pengar till specialistutbildning. Vi vill göra specialistsocionom till en ny yrkesexamen på avancerad nivå och med flera specialistinriktningar, exempelvis inom barn, missbruk, äldre, funktionshinder och ungdomar. En yrkesexamen ger ökad status och säkrar socialtjänstens verksamhet på sikt, säger hon.