Socialtjänstministern

Ministern vill se ett omfattande reformarbete

Publicerad 26 november 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall blickar tillbaka på två intensiva år med stort fokus på att stärka utsatta barn och ungas rättigheter och ny lagstiftning som är tydligt förankrad hos professionen. Att stötta kommunerna med implementeringen av den nya socialtjänstlagen, som träder i kraft i juli 2025, står högt på agendan.

Syftet med den nya socialtjänstlagen är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig genom att sänka trösklarna och nå invånare tidigt, innan problemen växer sig stora. Socialtjänsten ska också bli mer kunskapsbaserad och vila på forskning och beprövad erfarenhet.

Förbereda för nya socialtjänstlagen
– På socialtjänsterna runtom i landet pågår ett intensivt arbete med att förbereda inför den nya socialtjänstlagen, som har fått ett fint mottagande från professionen. Regeringen har valt att utlysa medel så att samtliga kommuner ska kunna tillsätta en tjänst som arbetar med implementering av den nya lagen. Det är glädjande att samtliga svenska kommuner har rekvirerat medel för satsningen, säger Camilla Waltersson Grönvall.
– Socialtjänsterna behöver tillräckligt med tid för att gå de digitala utbildningar som Socialstyrelsen erbjuder och för att implementera den nya socialtjänstlagen via lokala arbetsgrupper. Regeringen har öronmärkt nästan tio miljarder kronor för att stötta socialtjänsternas implementeringsarbete, bland annat via metodutveckling, säger Camilla Waltersson Grönvall.

”På socialtjänsterna runtom i landet pågår ett intensivt arbete med att förbereda inför den nya socialtjänstlagen.”

Stärka skyddet för barn och unga
– För mig är det viktigt att ge socialtjänsten nya verktyg som kan stärka skyddet och stödet för utsatta barn och unga. Jag är stolt över att barns rättigheter har fått mycket uppmärksamhet hittills under mandatperioden, bland annat genom att introducera rätten att göra orosanmälningar digitalt sökbara så inga utsatta barn riskerar att gå under radarn om de flyttar till en ny kommun, säger Camilla Waltersson Grönvall.
I oktober 2024 presenterades även utredningen om utökade befogenheter för Sis särskilda ungdomshem. Åtgärderna syftar till att Sis ska kunna arbeta mer förebyggande för att öka säkerheten och tryggheten på boendena, både för de vårdade och personalen. De utökade befogenheterna ger, enligt Camilla Waltersson Grönvall, bättre förutsättningar för en ändamålsenlig vård av hög kvalitet.

Nya verktyg när samtycke saknas
I november 2024 tog Camilla Waltersson Grönvall emot slutredovisningen från utredningen om öppna insatser utan samtycke till vårdnadshavare och fler tidiga insatser till barn och unga. Utredningen stärker socialtjänstens förebyggande arbete genom att föreslå nya verktyg när samtycke saknas. Socialnämnden ska bland annat kunna besluta att barn och unga ska delta i insatser i öppna former när samtycke saknas, tidigare och i fler fall än i dag.
Utredningen föreslår även en ny lag, lagen om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas (LIV), som ska komplettera socialtjänstlagen.
– Socialtjänsten står med verktyg som inte är anpassade för dagens utmaningar. Därför är de här förslagen särskilt efterlängtade. Åtgärderna stärker föräldraansvaret och socialtjänstens rätt att tidigt ingripa om ett barn eller en ungdom riskerar att dras in i kriminalitet, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Delegation för förebyggande insatser
I början av sin mandatperiod tillsatte hon en delegation för förebyggande insatser i socialtjänsten. Delegationens första uppdrag var att etablera förstärkningsteam som stöttar socialtjänsternas implementeringsarbete med fokus på metodutveckling och samverkan. Intresset för förstärkningsteamen har varit stort. Satsningen har därför utökats.
– En viktig reform är den pågående översynen av socionomutbildningen. När jag reser runt i landet får jag varje vecka behovet av en förändrad socionomutbildning bekräftat från socialsekreterare, säger Camilla Waltersson Grönvall.