Presentation
Statens institutionsstyrelse Missbruksvård

Missbruksvård som räddar liv

Publicerad 11 september 2023
Foto: Hannah Svanteman
Annika Lau, behandlingssekreterare på Statens institutionsstyrelses LVM-hem i Gudhem. Foto: Hannah Svanteman

Annika Lau hade arbetat länge som utredare inom socialtjänsten när hon i höstas började som behandlingssekreterare på Statens institutionsstyrelses LVM-hem i Gudhem.
– Det är en spännande arbetsplats där vi tillsammans skapar livsviktig förändring för andra människor.

Annika Lau tog sin socionomexamen 2007 och har sedan dess arbetat som utredare inom socialtjänsten med fokus på barn i utsatta situationer. Tjänsten på LVM-hemmet blev något nytt.
– Nu skulle jag jobba med vuxna män som alla hade grava missbruksproblem. Det är klart att jag funderade på hur det skulle bli. Men oron gick över på bara några dagar, för det är väldigt fina killar vi har här.
En stor del av Annikas arbete går ut på att skriva behandlingsplaner och hålla i myndighets- och andra externa kontakter runt klienterna.
– Det är inte jättestor skillnad mot mitt tidigare arbete. Den största skillnaden är att jag slutar jobbet klockan kvart över fyra på dagarna och går hem. Det hände sällan eller aldrig när jag arbetade inom socialtjänsten. Men här är det bemanning dygnet runt, det finns andra som tar vid och tar ansvar när min arbetsdag är slut.
En stor fördel, säger hon, är att aldrig bli lämnad ensam med en uppgift.
– Vi är en grupp med fem behandlingssekreterare som jobbar med samma saker och har dagliga avstämningsmöten. Det gör att man som behandlingssekreterare känner sig delaktig i en verksamhet – snarare än att man ska prestera åt en verksamhet – vilket är stor skillnad.

Jobba som socionom hos oss. Klicka här för att se våra lediga tjänster!

Många fördelar
När det kommer till att vara nyutexaminerad socionom och arbeta i verksamheten, menar Annika att det beror på tidigare erfarenheter.
– Den som tidigare har arbetat på behandlingshem eller har kunskap i att skriva utredningar och planer kan absolut jobba här.
Annika rekommenderar gärna sin arbetsplats till andra och lyfter fram fördelar som tydlig organisatorisk struktur, enkelt datasystem och generöst med semesterdagar. Dessutom finns det många attraktiva personalförmåner som friskvårdsbidrag, kostnadsfria läkemedel och läkarbesök.
– Det är också en spännande verksamhet. Våra klienter är här av en enda anledning – att de annars inte överlever. På Gudhemsgården räddar vi liv och gör skillnad för andra människor. Att få bidra till det är något stort och det absolut bästa med mitt jobb.

Jobba som socionom hos oss. Klicka här för att se våra lediga tjänster!

Praktisera som socionom. Klicka här för att läsa mer

SiS LVM-hem Gudhemsgården

SiS LVM-hem Gudhemsgården tar emot män med alkohol-, narkotika- eller blandmissbruk, samt män med psykisk ohälsa och våldsbenägna män med utagerande beteende. Oavsett vilken tjänst man har inom organisationen, spelar man en avgörande roll i att skapa en livsviktig förändring för dessa individer.

För mer information om SiS LVM-hem Gudhemsgården och karriärmöjligheter, maila: gudhemsgarden@stat-inst.se

stat-inst.se