Tillgängliga och tidiga insatser kan bli vanligare

Publicerad 11 september 2019
Text: Annika Wihlborg

Veronica Magnusson, ordförande Vision. Foto: Gustav Gräll
Veronica Magnusson, ordförande Vision. Foto: Gustav Gräll
I barn- och ungdomsvård, missbruksvård och äldreomsorg är det ganska vanligt att socialtjänsten erbjuder insatser utan utredning och biståndsbeslut. Många socialsekreterare vill arbeta mer förbyggande och behovet finns där.

Enligt Visions Socialchefsrapport, som genomfördes i maj 2019, anger 65 procent av socialcheferna att det är ganska vanligt att socialtjänsten erbjuder insatser utan utredning och biståndsbeslut i den sociala barn- och ungdomsvården.
– Det är inte förvånande att så många socialtjänster erbjuder insatser utan utredning och biståndsbeslut. Det beror förmodligen på att det finns ett behov av den typen av insatser. Socialsekreterare och socialchefer vet också att det ger ett bättre resultat för individ och samhälle om man kan erbjuda stöd i ett tidigt skede, säger Visions ordförande Veronica Magnusson.

Mer tillgängliga insatser
69 procent av socialcheferna som deltog i Visions socialchefsrapport anser att det är en önskvärd utveckling att gå mot mer tillgängliga insatser utan förgående utredning och biståndsbeslut.
– Vi ser att det här är en utveckling som verkligen behövs. Vi har under många år fått vittnesmål om att social­sekreterare tvingas lägga mycket tid på administration och dokumentation. Samtidigt finns det en vilja att arbeta mer förbyggande, säger Veronica Magnusson.
En fördel med mer tillgängliga insatser är, enligt Veronica Magnusson, att det blir mindre dramatiskt för individen att söka stöd och hjälp från socialtjänsten. Att exempelvis delta i en rådgivande verksamhet kan kännas betydligt mindre dramatiskt än att själv lämna in en ansökan till socialtjänsten.
– Det är viktigt att även den här typen av insatser dokumenteras på ett systematiskt sätt, för att kunna följa individen, för att kunna garantera rättssäkerheten och för att säkerställa att barnperspektivet finns med. Det vore bra om varje kommun tittar på vad som faktiskt är viktigt att dokumentera så socialsekreterarna slipper ägna sig åt onödig dokumentation, säger Veronica Magnusson.

Tydliggör förebyggande uppdrag
Behovet av tidiga insatser finns på i stort sett samtliga av socialtjänstens områden, även om individen förstås alltid har rätt att få sin ansökan prövad.
– Oavsett område så blir problematiken ofta lindrigare ju tidigare man kan erbjuda rätt insatser, oavsett om det gäller barn och unga, missbruksproblematik eller psykisk ohälsa. Vi vill att socialtjänstens förebyggande uppdrag ska tydliggöras i den regeringsutredning av socialtjänstlagen som för närvarande pågår. Ett tydliggjort förebyggande uppdrag gör det förebyggande arbetet mer likvärdigt i hela landet. Eftersom det i dagsläget är frivilligt så är det lätt att kommuner prioriterar bort det förebyggande arbetet i tuffa tider, säger Veronica Magnusson.

Tycker du det är en önskvärd utveckling att gå mot mer tillgängliga insatser utan föregående utredning och biståndsbeslut?
Om undersökningen
Undersökningen är från Visions årliga socialchefsrapport från maj 2019, en enkätundersökning bland landets socialchefer. Socialchefer från 148 kommuner har svarat.