Trots att det talas mycket om socialtjänstens höga personalomsättning och arbetsbelastning diskuteras sällan chefernas situation. Socialtjänstens chefer har ofta en pressad vardag där inte sällan strategiskt arbete får prioriteras bort till förmån för brandsläckning.
Ledarskaps- och organisationsutvecklaren Cecilia Grefve anser att kommunerna bör fokusera mer på att erbjuda sina chefer en god, tillitsfull arbets- och utvecklingsmiljö inom socialtjänsten.
– I samband med att jag var regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården genomfördes en kartläggning av hur vardagen såg ut för chefer i just barn- och ungdomsvården. Kartläggningen visade att cheferna ofta hade fullbokade arbetsdagar med möten, rekrytering, administration etc, vilket i sin tur innebar att tiden för tillgänglighet som ledare för medarbetare i den utsträckning som behövdes inte fanns, säger Cecilia Grefve, numera ledarskaps- och organisationsutvecklare på JP Infonet.
Kartläggningen bekräftade hennes bild av chefernas situation. Personalomsättningen är hög även bland chefer i socialtjänsten, och för att minska den krävs en långsiktig och genomtänkt satsning på chefer och ledare för att säkerställa att de har rätt förutsättningar för att genomföra sitt uppdrag.
Fyller en nyckelfunktion
– Jag är övertygad om att om kommunerna och socialtjänsten satsar mer på att erbjuda sina chefer en genomtänkt introduktion, en rimlig arbetsbelastning, kontinuerlig och långsiktig kompetenshöjning och stöd i form av mentorer så förebygger man hög personalomsättning bland både chefer och medarbetare. Administrativ avlastning som frigör tid för ett nära ledarskap är också betydelsefullt liksom att ansvar och befogenheter följs åt, säger Cecilia Grefve.
– En kommun som i mitt tidigare uppdrag utmärkte sig var Åmåls kommun, genom sin satsning på cheferna inom socialtjänstens sociala barn- och ungdomsvård. I Åmål är chefsrollerna tydligt avgränsade och ledarskapet fungerar väldigt bra, säger Cecilia Grefve.