Samina fick socionomjobb efter två år i Sverige

Publicerad 7 september 2016
Text: Annika Wihlborg

Samina Nadeem, socionom i värmländska Munkfors.
Samina Nadeem, socionom i värmländska Munkfors.
Hösten 2016 inleds regeringens satsning på snabbspår in på arbetsmarknaden för socionomer med utländsk examen. För socionomen Samina Nadeem, som kommer från Pakistan, tog det drygt två år från det att hon anlände till Sverige till att hon fick jobb som socialsekreterare.

– Jag läste en magisterutbildning i sociologi i Pakistan, vilket motsvarar det svenska socionomprogrammet. Efter min utbildning valde jag att flytta till Storbritannien för en masterexamen. Efter masterutbildningen arbetade jag i fem år i Pakistan med ensamkommande barn och unga som kom från Afghanistan, säger Samina Nadeem.
Efter att ha arbetat med att stärka kvinnors rättigheter visade det sig ohållbart för Samina att stanna i landet, eftersom hon var utsatt för hot för sitt engagemang.
– Jag sökte mig till Sverige för att värna om min egen säkerhet. När jag kom till Sverige hamnade jag först i Stockholm och sen i Munkfors där jag började studera Svenska för invandrare, SFI. Jag kombinerade lektionerna med egen mängdträning och klarade SFI på ett par månader, säger Samina Nadeem.

Fick jobb via Yrkesdörren
Hon var tidigt inställd på att validera sin utbildning från Pakistan och att arbeta med ensamkommande flyktingbarn även i Sverige. Efter att ha skickat ansökningar till många olika arbetsgivare fick hon slutligen ett socionomarbete med fokus på just ensamkommande unga. Jobbet fick hon via projektet Yrkesdörren, ett initiativ som arrangeras via stiftelsen Axfoundations satsning Öppna Dörren. Via Yrkesdörren träffas etablerade och nya svenskar för att utbyta professionella kontakter.
– Jag ser fram emot att få arbeta med ensamkommande från kulturer som jag själv har en gedigen erfarenhet av. I Pakistan är kvinnors grundläggande rättigheter, fattigdom och ett stort inflöde av flyktingar några av samhällets största utmaningar. I Sverige är den största utmaningen snarare att integrera det stora antalet flyktingar. Där hoppas jag att min erfarenhet kommer till nytta, säger Samina Nadeem.