Stark framtidstro i dynamiskt Östersund

Publicerad 20 januari 2016

Mirna Blazevic-Grelsson, Malin Rasmussen och Helén Eurenius. Foto: Mikael Frisk
Mirna Blazevic-Grelsson, Malin Rasmussen och Helén Eurenius. Foto: Mikael Frisk
Det finns en stark utvecklingsoptimism bland medborgare och företag i Östersunds kommun. Till stor del hänger det ihop med invandringen, som bidrar till att staden växer och frodas, och kommunens smidiga hantering av flyktingmottagandet.

Med flyktingströmmen kommer det många välutbildade människor som behövs för att bygga det framtida Östersund.
– Migration och integration är positiva tillväxtfaktorer i Östersund. Här kan flyktingarna känna att de är välkomna, säger Mirna Blazevic-Grelsson, socionom i kommunen med inriktning på ensamkommande barn och ungdomar.
Det talas ofta om att det är kris på Sveriges socialtjänster på grund av de växande ärendevolymerna i samband med flyktingmottagandet. I Östersund finns det ingen sådan kris. Hanteringen av flyktingströmmen går smidigt. Detta beror i varje fall delvis på den positiva arbetssituationen för kommunens socionomer.
– Vi arbetar ständigt med att förbättra anställningsvillkoren för våra socionomer. Det måste vi göra för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare, säger Helén Eurenius, chef för socialförvaltningen i Östersunds kommun.

Nära ledarskap och små arbetsgrupper
Socialförvaltningen har ett nära ledarskap och små arbetsgrupper.
– När arbetsbelastningen är hög får vi bra stöd av våra chefer och kolleger, säger Malin Rasmussen, socionom i kommunen med fokus på barn och familj.
– Ja, stämningen är på topp även då, säger Mirna Blazevic-Grelsson. Relationerna mellan och inom teamen på socialförvaltningen är mycket goda.
– Vi tar gärna på oss mycket jobb – och vi är måna om att alltid göra ett bra jobb, säger Malin Rasmussen. Om vi skulle behöva få bättre balans mellan jobb och fritid försöker våra chefer vara flexibla.
Karriär- och utvecklingsmöjligheterna för socionomer är bra i kommunen. Det finns flera utbildningsprogram för blivande och nyblivna projektledare och chefer.
Socialförvaltningen har tagit fram en plan för dess personal- och kompetensförsörjning.
– Den beskriver bland annat vilka metoder som ska användas för att rekrytera rätt personer, säger Helén Eurenius. Planen beskriver också hur nyanställda ska få en bra introduktion och hur de ska få stöd i yrkesutövningen, bland annat genom mentorskap.

Högre lön för socionomer
Lönen är en viktig faktor vid rekryteringen.
– I början av 2016 höjer vi ingångslönen för socionomer, säger Helén Eurenius. Vi hoppas det ska bidra till att fler socionomer söker sig till Östersund.
Ett av de bästa argumenten för att arbeta, bo och leva i Östersund är själva staden med dess speciella atmosfär och dess förmåga att öka nya invånares livskvalitet och välmående.
Många tycker att Östersund är en lagom stor stad. Avståndet till arbete, skola, nöjesliv och fritidsaktiviteter är aldrig för långt. Samtidigt är stadens utbud av kommers och kultur omfattande. Den har inte mindre än 50 restauranger och över 300 butiker. Det finns flera musik- och teaterscener och många konstgallerier. Ett arrangemang som återkommer varje sommar är Storsjöyran, en av Skandinaviens största musikfestivaler. Staden är känd för sitt mathantverk i form av rökt viltkött, röding, getost, mousserande björksav och andra läckerheter.

Storslagen natur
Staden är omgiven av en storslagen natur med bördiga marker, djupa skogar och höga fjäll. Stora vildmarksområden är lätt tillgängliga för friluftsliv, jakt och fiske. Åre, en av de främsta skidorterna i norra Europa, ligger en timmes bilfärd västerut.
– Både vintersport och sommarsport tillhör det som sätter sin prägel på Östersund, säger Mirna Blazevic-Grelsson. Vi har till exempel ännu en gång fått VM i skidskytte.
Under hösten 2015 kvalificerade sig Östersunds Fotbollsklubb för Allsvenskan för första gången. Klubben ser på mångfald som en styrka, vilket är analogt med kommunens uttalade syn på flyktingar som en tillväxtfaktor.
En bidragande orsak till Östersunds sjudande livskraft är de tusentals studenter som läser vid Mittuniversitetet som ligger mitt i staden. Malin Rasmussen flyttade till Östersund från Uppsala för att studera till socionom.
– När jag var klar valde jag att stanna kvar här. Dels för att jag tycker om mitt arbete och trivs med min arbetsgrupp, dels för att jag trivs med att bo i Östersund, konstaterar hon.

Östersunds kommun
Östersunds kommun ligger i Jämtlands län i landskapet Jämtland. Centralort är Östersund som även är länets residensstad. Kommunen har drygt 60 000 invånare av vilka drygt 4 200 har utländsk bakgrund. Östersunds kommun är till folkmängden Norrlands sjätte största. Den ligger vid Storsjöns östra strand. Kommunen gränsar i väster till Åre kommun och Krokoms kommun, i norr till Strömsunds kommun, i öster till Ragunda kommun och Bräcke kommun, och i söder till Bergs kommun. Näringslivet i Östersunds kommun består till stor del av små och medelstora företag i många branscher. En av de största är besöksnäringen.

Östersunds kommun
831 82 Östersund
Tel: 063-14 30 00
www.ostersund.se

www.ostersund.se