Utredningen av socialtjänstlagen utökas och förlängs

Publicerad 11 september 2018
Text: Annika Wihlborg

Margareta Winberg, regeringens särskilda utredare. Foto: Sören Andersson
Margareta Winberg, regeringens särskilda utredare. Foto: Sören Andersson
Den pågående utredningen om framtidens socialtjänstlag har fått ett utvidgat uppdrag av regeringen. Utredningstiden förlängs till den 1 juni 2020. I det nya uppdraget ingår bland annat att se över om socialtjänstlagens barnrättsperspektiv behöver förtydligas.

Direktiven som ska utredas är omfattande, delarna hänger ihop och går in i varandra. Varje område är omfattande med en mängd komplexa frågor och ställningstaganden. Det är bakgrunden till att utredningstiden förlängs fram till juni 2020.
En vägledning som kan utgöra stöd vid tolkningen av barnkonventionen kommer att tas fram, och en kartläggning om hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med barnkonventionen kommer att göras. Syftet är att göra socialtjänstens insatser tillgängliga och anpassade för barns behov.
Regeringens särskilda utredare Margareta Winberg får dessutom i uppdrag att analysera och se över socialnämndens möjlighet att delegera beslutanderätt i ärenden som rör lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) i enlighet med socialtjänstlagen, men även socialnämndens delegationsmöjlighet i andra avseenden.
I det utökade utredningsuppdraget ingår även att ta ställning till om det behövs en särskild äldrelag och se över om ”skälig levnadsnivå” är ett ändamålsenligt begrepp vid insatser för äldre.
Utredningen ska även se över möjligheterna att utöka delegeringen av beslutanderätt från politiker till tjänstemän.